Altijd al eens willen haken? Van een knuffel tot een deken voor op de bank. Wat heb je nodig en waar begin je mee? Ik help je graag op weg met een paar tips.

Wat heb je nodig?

Ok, je hebt wat leuke dingen gezien die mensen zelf gemaakt hebben. Dat zou je ook wel willen doen! Maar hoe begin je, en vooral, wat heb je er voor nodig? Daar kan ik kort over zijn: een haaknaald, een bolletje garen en een schaartje, dan heb je de basis. Natuurlijk zijn die haaknaalden en bolletjes garen er in verschillende soorten en maten:

Garen

Garen is er in vele soorten en maten, de een noemt het wol, de ander garen of draad. Ik gebruik zelf het woord garen, de verzamelnaam voor alle bolletjes uit mijn assortiment. Naast wol (gemaakt van schapenvacht/alpaca-vacht) heb ik ook katoen en katoen/acrylmix, vandaar de verzamelnaam garen. In een andere blog zal ik meer uitleggen over de verschillen. Voor nu, wat is het meest geschikt voor je eerste haakproject? Zelf ben ik begonnen (en dat raad ik je ook echt aan) met gemerciseerd katoen, glad garen, waardoor het goed door je handen glijdt en bijna niet splijt. Het is geschikt voor knuffels en home-deco, én in veel kleuren verkrijgbaar. Een veelzijdig draadje dus!

Haaknaalden

Ook haaknaalden zijn er in verschillende soorten en maten. Welke is nu het beste? Dat bepaal je helemaal zelf! Er zijn haaknaalden zonder grip, met bredere grip of zelfs een ergonomische grip. Ik raad je aan om zelf uit te proberen hoe een haaknaald in je hand ligt. Tijdens een workshop en in de winkel heb ik altijd een paar verschillende haaknaalden zodat je zelf kunt proberen wat fijn is. Je kunt overigens je haaknaald op verschillende manieren vasthouden, alsof je een pen schrijft, of alsof je een mes gebruikt. Er is daarin geen goed of fout, ook hierin: wat voelt voor jou het prettigst? De dikte van je bolletje garen bepaald de maat van je haaknaald, hoe dikker het garen, hoe dikker de haaknaald! Dit kun je aflezen op de wikkel van je garen.

Eerste project

Je hebt nu garen en een haaknaald, maar waar begin je mee? Toen ik zelf begon, heb ik eindeloos rechte lapjes gemaakt om nieuwe steken te oefenen. Een beetje saai is het wel. Als je net start met haken is het fijn om al snel resultaat te kunnen zien. Ik raad je aan om te starten met kleine knuffels, of een vlaggenlijn. Je oefent hierin steeds dezelfde steek, terwijl je toch al iets ziet ontstaan. Je bent namelijk aan het oefenen met het vasthouden van je haaknaald en je garen, de steken zijn ook nog een beetje onwennig. Wel fijn om dan te starten met iets dat zichzelf steeds herhaald, dan kun je die handelingen goed onder de knie krijgen!

Starterspakket

Zin gekregen om zelf te haken? Je kunt natuurlijk een workshop/privé-les volgen om de haaksteken te leren. Liever eerst zelf proberen? Ik heb een leuk pakket voor je samengesteld. Daarin zitten kaartjes met de basissteken, een haaknaald, verschillende bolletjes katoen en een leuk patroon.

Garen in allerlei soorten en maten
Een kleine knuffel voor snel resultaat

Leave a Reply