gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

In haakland zijn er verschillende basissteken, vanuit deze steken kun je allerlei combinaties maken die je haakwerk iedere keer een andere look geven. Welke basissteken zijn er nu eigenlijk? En wat kan ik daar dan weer mee? In deze blog leg ik je dat graag uit!

6 basissteken

In de basis zijn er 6 steken die ervoor zorgen dat jij de meest ingewikkelde dingen kunt maken. Zo weinig? Ja, inderdaad zo weinig! Deze kun je daarna eindeloos variëren. Dat beschrijf ik in een andere blog, we beginnen bij het begin ;).

Hieronder een overzicht van de steken: Losse, halve vaste, vaste, half stokje, stokje en dubbel stokje

Losse

Dit is de eerste steek, misschien heb je op de basisschool weleens een poging gedaan tot wereldrecord vingerhaken? Et voilà, daar kwam de losse bij kijken! Het grote verschil is nu dat je vinger is veranderd naar een haaknaald.

De losse gebruiken we om een ketting op te zetten, waarop je verder werkt voor bijvoorbeeld een sjaal, een deken, een kussen. Verder wordt deze steek ook veel gebruikt in opengewerkt haakwerk. Een eenvoudige steek met verassend veel combinatie mogelijkheden!

Halve vaste

Deze steek is, zoals de naam al zegt, een vaste steek. Je ziet deze steek veel in de afwerking van een toer. In een combinatie van andere steken wordt de halve vaste ook veel gebruikt.

Zelf gebruik ik deze steek bijvoorbeeld veel bij het maken van bloemblaadjes, je kunt het blaadje mooi afronden. Omdat de halve vaste niet zo’n hoge steek is.

Vaste

Ook deze steek is, zoals de naam al zegt, een vaste steek. Deze steek gebruiken we heel veel in ‘Amigurumi’ (knuffels). De vaste is stevig genoeg om een gelijkmatig geheel in je werk te maken. Zo voorkom je dat de vulling uit je knuffel kruipt.

Half stokje

Het halve stokje is een iets losser steekje van de halve vaste en vaste. Hierdoor komt er iets meer ‘lucht’ in je haakwerk. De steek gebruik je veel in sjaals, kussens, dekens enz. Bij amigurumi (knuffels) komt het halve stokje voor in sierrandjes, of kledingstukken van de knuffel.

Stokje

Stokjes zie je veel in losser haakwerk, net als het halve stokje is het een lossere steek. Je komt deze steek veel tegen in sjaals, kussens, dekens enz.

Zelf vind ik dit een van de fijnere steken, het combineert gemakkelijk bij veel verschillende technieken. Grappig weetje: als ik de smaak te pakken heb, gaat deze steek inmiddels op gevoel 😉

Dubbel stokje

Het dubbel stokje is een lange steek. Hierdoor krijg je nog meer lucht in je haakwerk. Deze steek maak je op bijna dezelfde manier als het stokje, je start met een extra omslag om je naald. Het dubbel stokje kom je het vaakst tegen in sjaals, kussens, dekens enz.

Zelf proberen?

Nu weet je welke basissteken er zijn! Naast deze steken zijn er natuurlijk verschillende benamingen voor waardoor je in de war kunt raken: keerlosse, driedubbelstokje, reliëfstokje enz.

Weet dat ze in de basis een van de bovenstaande 6 steken zijn, soms net even anders in je werk gestoken. Daardoor krijg je een ander effect.

Zelf eens uitproberen, of je wat kunt met deze steken?

Op het youtube-kanaal van Wolli vind je de basissteken in verschillende video’s uitgelegd.

Leave a Reply