gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Nog een paar dagen, dan is dit jaar alweer voorbij! Met de kerst in ons achterhoofd en hopelijk daarna de winterdagen voor de deur een heerlijk moment om je haaknaald op te pakken, en haak jezelf warm! Naast alle gezelligheid met familie en/of vrienden is het heel fijn om af en toe dat momentje voor jezelf te nemen. Of wat dacht je van iets gezelligs voor in huis te maken! Hier zijn een aantal ideeën zodat je voor jezelf, of iemand anders aan de slag kunt.

Sjaal of omslagdoek, iets warms voor jezelf

Voor een koude dag is een sjaal of omslagdoek bijna onmisbaar. Je slaat het even om je heen als je naar buiten gaat, of juist binnen om de verwarming niet perse omhoog te zetten.

Die heerlijke omslagdoek van Cloud (patroon staat hier) of de sjaal van Cloud Tweed (patroon staat hier) bijvoorbeeld. Beide gemaakt met merino-wol, heerlijk zacht en warm. Liever een omslagdoek of sjaal met wat meer uitdaging? In het boek van ‘A la Sascha’ (deze vind je hier) staan patronen van bijzondere sjaals en omslagdoeken. Een beetje uitdaging, en tegelijkertijd een prachtig project!

Kortom, experimenteer met mooie garens en patronen, zo heb je zeker iets unieks voor jezelf of iemand anders.

Wanten en handschoenen

Een fijne wandeling op een frisse dag, heerlijk! Alleen die koude handen? Dat is niet fijn! Haak ze zelf met een ribbeltje, kabel of popcornsteek met bijvoorbeeld de zachte ‘move’ van Wooladdicts, of ga je voor glitter met ‘Mille Colori’ van Langyarns? Wil je liever een dikkere want? Dan zou ik voor ‘Frida’ van Langyarns kiezen, zacht draadje met mooi kleurverloop.

Een winterse deken, voor een knusse avond op de bank!

Jaaaa! Deze mag niet ontbreken in dit lijstje, een heerlijke deken waar je onder kunt kruipen met een kop thee of warme choco.

Je kunt voor een eenvoudig patroon gaan, zoals het pakket van de golfjesdeken. Je haakt steeds golfjes, hoe meer je hebt gehaakt, hoe beter je er onder zit 😉. Door verschillende kleuren te gebruiken krijg je een mooie deken.

Je kunt ook kiezen voor een stoer chunky garen zoals ‘Durable Dare’ waarbij je wat meer structuren in je haakwerk creëert met bijvoorbeeld reliëfstokjes of een kabel. De deken krijgt dan als vanzelf een stoer uiterlijk vanwege het dikkere garen.

Kerstversiering!

De dagen na kerst, meestal heb ik dan nog wel zin om iets kerstigs te haken, dan ligt het vast klaar voor het nieuwe jaar! Bij mij kriebelt het wel om iets decoratiefs te haken voor in de boom of op tafel. Wat dacht je van een kerstbal, een placemet of kaarsenhouder? Of ga helemaal los met de tuimelaar kerstboom! Zo heb je gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je bezoek!

Met een vleugje glitter is je kerst item zeker compleet.

Kruikenzak

Ik weet niet hoe het met jou zit, ik vind de warmte van een kruik erg fijn! Alleen is de kruik zelf wel erg heet, een zak voor eromheen is dan wel fijn. Je kunt die heel eenvoudig houden: je haakt 2 rechte lappen van bijvoorbeeld ‘Durable Dare’ of ‘Durable Cosy Fine’ en naait deze aan elkaar.

Wil je er iets meer van maken? Haak er dan een patroontje in met bijv een wafelsteek of kabel. Of maak met teddy garen een berengezicht op je kruikenzak. 

Mutsen, vrolijk en functioneel!

Zeker als het erg koud is vind ik een muts erg fijn. Natuurlijk zit je haar daarna alle kanten op, of juist helemaal plat.. Maargoed, een koud hoofd heb je dan niet meer! Ik haak deze het liefst van een bol Cloud, Cloud Tweed of Orion, 1 bol is genoeg voor 1 muts. Het patroon voor deze muts vind je hier

Sokken breien, altijd warme voeten!

Het is dan geen haken (al kan dat wel) maar wat dacht je van heerlijke warme sokken breien! Een rustgevend project, waarbij je meteen iets warms maakt voor je eigen voeten. Kies voor een sokkengaren met kleurverloop zodat je het patroon eenvoudig kunt houden: ‘Move’ van Wooladdicts of ‘Mille Colori’ van Langyarns. Of ga je liever voor wat meer uitdaging? Kies dan voor het pakket ‘Stripy Soxx Kal’ waarbij je in verschillende delen vrolijke sokken creëert met ‘Jawoll’ van Langyarns.

Winterse amigurumi: vrolijke beestjes voor in de winter

Na de kerst is je huis vaak een beetje kaal en saaier. Des te leuker om voor deze periode een sneeuwpop, pinguin of ander winterdier te haken. Zo heb je een gezellig tafereeltje ipv die kerstboom!

Snelle kadootjes!

En last but not least: een snel kadootje. Je gaat op bezoek en wilt eigenlijk wat meenemen. Geef een mok met daarin een zakje voor warme choco. Haak zelf een hoes in een vrolijk motief en je hebt een vrolijk en snel kadootje!

Genoeg inspiratie voor de komende tijd, proost op het oude jaar, op naar het nieuwe! En neem af en toe een momentje voor jezelf om te kunnen ontspannen tussen de drukte door.

Leave a Reply