gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Warme sokken zijn tijdens koude dagen wel een must have! Natuurlijk kun je die in de winkel kopen, al hebben die meestal een groot aandeel katoen. Je hebt dan nog niet altijd warme voeten.

Wat dacht je van zelf breien? Maar Linda, dat is toch allen voor oma’s? Nee! Zeker niet, met al die toffe wolletjes in verschillende kleurtjes wil jij deze heel graag aan je voeten. Want de grijze dikke sokken van vroeger? Dat hoeft echt niet meer. In dit blog laat ik je de tips en tricks zien én welke wolletjes helemaal van nu zijn!

Wat heb je nodig?

Voor goede sokken heb je sokkenwol en breinaalden nodig, eerst over de wol. Sokkenwol heeft een aandeel polyamide, dat zorgt voor versteviging in het draadje. Daardoor slijten je sokken minder snel, wel zo fijn als je er al  je liefde in hebt gestoken!

Sokkenwol

Naast die polyamide kan de samenstelling flink wisselen. Zo heb je wolletjes met een groot aandeel scheerwol (van schapen), sommige hebben een deel alpaca (van alpaca’s, als je niet tegen schapenwol kunt) en weer anderen hebben ook een deel katoen (voor zomerse sokken). Op ieder label zie je de samenstelling van het draadje. Steeds uitproberen wat je prettig vindt, werkt het beste zo ontdek je goed wat jij het fijnste vindt dragen én breien of haken. Je kunt naast al die samenstellingen ook nog kiezen voor effen of gemêleerd. Wil je tijdens het breien zelf kabels of bijzondere steken toevoegen? Dan zou ik gaan voor effen. Wil je verrast worden met de kleurtjes en rechttoe rechtaan breien, ga dan voor gemêleerd, verrassing gegarandeerd!

100 gram is voldoende voor 1 paar sokken t/m maat 46, zelf ga ik graag voor looplengte 400 meter, ze passen dan in je gewone schoen.

Breinaalden

De keuze in verschillende sokkenwolletjes heb je gehad, dan die breinaalden! Ook zoveel keuze! Ja klopt, net als bij haaknaalden is het uitzoeken wat jij zelf fijn vindt. Er is geen goed of fout, persoonlijke smaak komt hier om de hoek kijken.

Toen ik mijn oma op les ging kreeg ik 5 kousen naalden, 4 om de steken op te zetten, de 5e om mee te breien. Oma is daar een ster in met al die naalden. Ik werd er een beetje gek van, zoveel wat ik in de gaten moest houden!

Geef mij de addi crasy trio naalden, 3 naaldjes met een buigzaam middenstukje. Zo heb ik goed overzicht, en niet teveel in mijn handen. Je zet de sok op 2 naalden, met de 3e brei je in het rond. Ik vind ze heel fijn, sommige anderen vinden het niks, nog teveel in je handen.

Gelukkig hebben we daar nog een andere optie voor: de rondbreinaald. Je werk blijft dan op de hele naald staan, verdeelt in 2 stukken. Een deel staat op de naald, het andere deel staat op de kabel. Je draait het als het ware door. Met een lange kabel zou je zelfs 2 sokken tegelijk kunnen breien!

Voor de sokken die in je schoenen passen is het advies naalddikte: 2,5/3mm. Afhankelijk of je strak of los breit, probeer het uit, dan merk je vanzelf wat er het fijnste zit én breit.

Aan de slag!

Ok, je hebt nu sokkenwol en breinaalden, hoog tijd om aan de slag te gaan! Je kunt kiezen om je sokken te breien vanaf de teen naar de boord, of de boord naar de teen. Zelf vind ik teen-boord fijner, dan worden mijn tenen net wat mooier. Oma breide altijd boord-teen, zij vond dat prettiger met opzetten.

Voor beide manieren heb je een maattabel nodig, want hoeveel steken moet je hebben? Hieronder vind je een maattabel. Bedenk dat sokken altijd een beetje mee rekken, na wat oefening weet je precies wat voor jou de beste aantallen zijn.

Schoenmaat 22/23 24/27 28/31 32/35 36/39 40/43 44/45 46/47
Aantal steken totaal 44 48 52 56 60 64 68 72
Voetlengte 12.5 12.5 13-17 17 19 21 23 24
Aantal hielsteken 22 24 26 28 30 32 34 36

Boord-teen of teen-boord

Naast de breilessen bij mijn oma voor de basis (recht en averecht) heb ik voor het sokken breien veel geleerd van Mr. Knitbear. Hij heeft verschillende tutorials gemaakt om je op weg te helpen bij het sokken breien.

Opzetten vanaf de boord: Vrolijke Sokken Breien – Steken opzetten (youtube.com)

Opzetten vanaf de teen: Toe-up sokken breien: Opzetten vanaf de teen. (youtube.com)

Hielsoorten

Nadat je hebt opgezet vanaf de teen of de boord, brei je het been/voetgedeelte. Dit kan met een motiefje of met alleen de rechte steek. Bij de aangekomen kun je kiezen voor verschillende soorten. Een boomeranghiel, shadowwraphiel, grote hiel, hollandse hiel en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Na een aantal sokken met boomeranghiel (ook hier is een tutorial van Mr. Knitbear), ben ik overgegaan op de shadowwraphiel, deze lijkt veel op de boomerang. Beide hielen brei je over 1 naald, steeds heen en weer waarbij je aan het einde van de naald een steek omtrekt of verdubbeld. Inmiddels brei ik alleen nog de shadowwraphiel, het breit gemakkelijk weg en een mooi resultaat vergelijkbaar met sokken uit de winkel.

Tutorials van beide hielen vind je op het youtube-kanaal van Mr. Knitbear.

De andere hielsoorten heb ik zelf niet eerder gebreid, daarvoor zou je naar een andere blog kunnen kijken.

Handwerkcafé

Na het lezen van dit blog kun je aan de slag om thuis van alles uit te proberen. Liever een beetje hulp? Dat kan!

Iedere dinsdagavond van 19.30-21.00uur is er handwerkcafé. Je kunt aansluiten met je eigen handwerkje waarbij ik je verder help. Vragen rondom je sokken kun je dan stellen. Met wat handige tools kun je zelf de leukste sokken breien!

Aanmelden voor een handwerkcafé?

Leave a Reply