gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Vorig jaar waren ze een enorme hype in haakland, de windspinner. Nu de zomer er weer aankomt blijft het een leuk ding om te kunnen haken. Je hebt er niet veel voor nodig, een haaknaald, wat restjes of mini-bolletjes en een paar basissteken. In een handomdraai kun je zelf zo’n leuke windspinner haken, voor in de tuin, aan de tent op de camping of….

Windspinner, in de beschrijving hoe je deze zelf haakt!

Tijd voor het patroon!

Voor we verder gaan met het patroon, eerst de materialen. Ik gebruikte 3 bolletjes Coral Mini in kleuren die een beetje in elkaar overlopen: wit, lichtpaars, donkerpaars. Je hebt aan die 3 bolletjes ruim voldoende, ik heb er zelfs 2 van gemaakt. Eerst wit, licht, donker. Daarna donker, licht, wit. Natuurlijk hebben we ook een haaknaald nodig, ik haak strak, voor mij werd het een 3,5mm, haak je wat losser is 3mm voldoende. Voor de afwerking gebruikte ik nog een paar houten kralen, 10, 20 en 30mm. En als laatste een schaartje.

Alle materialen op een rij

Aan de slag:

  • Haak met de haaknaald een ketting van 201 lossen (of meer als je een langere windspinner wilt haken).
  • Terug op de ketting in de 2e losse een vaste, daarna in iedere steek een vaste. Bij het einde knip je de draad ook meteen af, er mag best een stukje draad aan zitten, deze werken we later weg.
  • Nu gaan we verder met de 2e kleur, in mijn geval lichtpaars. Hecht aan bovenaan de ketting 2 lossen, daarna in iedere steek 2 halve stokjes. Het losse draadje van het aanhechten haak je een paar steken mee, zo zit het vast en kun je het later afknippen.
  • Het werk gaat al een beetje draaien, dit is de bedoeling. Knip de draad af als je aan het einde bent, net zo lang als de witte.
  • Hecht bovenaan kleur 3 aan, ik deed donkerpaars, start met 2 lossen. Daarna in iedere steek 2 stokjes.
  • Het werk gaat nu nog meer draaien, nu krijg je het spinner-effect. Aan het einde knip je de draad weer af.
  • De spinner is nu bijna klaar, onderaan hebben we nog wat draadjes weg te werken. Rijg de houten kralen (van groot naar klein, of andersom, net wat je leuk vindt) aan de draadjes. Maak er een knoop in, knip de draadjes tot de gewenste lengte.
  • Bovenaan kun je nu nog een lusje maken van een ketting lossen, zodat je de windspinner op kunt hangen.
Aan de bovenkant hecht je aan, het losse draadje haak je een paar steken mee, zodat het meteen is afgewerkt.
Alle losse draadjes zitten aan de onderkant, de kralen rijg je om deze draadjes heen. Knoopje aan de onderkant en alles is weggewerkt!

Met een paar basissteken heb je nu een vrolijke windspinner gemaakt!

Leave a Reply