gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Als je haakt of breit zijn er talloze projecten waar je uit kunt kiezen. Dekens, kussens, mandjes, vaasjes, knuffels, sjaals, vesten, truien. Je kunt het zo gek niet bedenken of jij kunt dat zelf maken! Hartstikke leuk natuurlijk, al zijn sommige projecten best een uitdaging, niet alleen in techniek, ook zeker in de tijd!

Zelf haakte ik het liefst knuffels/amigurumi, een deken haken leek mij veel te veel werk. Daarnaast zie ik ook (en misschien jij ook wel) zoveel mooie ideeën, dat ik enthousiast begin, en het vervolgens blijft liggen. Met de tips hieronder laat ik je zien dat het ook zeker leuk is om een groter project te kiezen én af te maken. De tips zijn beschreven aan de hand van een deken, uiteraard kun je ze ook toepassen op andere grote projecten.

Verdeel het in stukken

Klinkt misschien makkelijker dan gezegd, het wordt toch een hele lap? Ja, een deken wordt uiteindelijk een flink ding. Tenminste, ik vind het wel prettig om eronder te kunnen kruipen:

Iedere baan 1 kleur/techniek

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een deken met meerdere banen. Iedere baan staat voor een eigen techniek of kleur. Zo houd je voor jezelf afwisseling en kun je ‘uitkijken’ naar de volgende kleur of techniek. Het werkt motiverend als je weet dat je straks weer een ander stukje kunt doen.

Losse tegels

Sommige dekens bestaan uit verschillende tegels met steeds dezelfde techniek. Je kunt ieder tegeltje zien als projectje op zichzelf, zodat je voor je gevoel iedere keer weer iets nieuws bent begonnen. Meestal kies ik ervoor om alle tegels van 1 baan/rij te haken. Deze haak ik daarna aan elkaar, zo zie je de deken wel meteen groeien, en heb je niet overal losse tegels liggen.

Veel geld?

Bij een deken gaan er uiteraard meer bolletjes doorheen dan bij een knuffel/amigurumi. Het is immers een flinke lap wat je maakt! Natuurlijk zitten daar ook meer kosten aan verbonden. Ook dit kun je in stukken verdelen, schaf de bolletjes per kleur/techniek/baan aan. Zo is het steeds een beetje en overzichtelijk!

Deze deken bestaat uit tegels (4×6), ik haakte steeds 4 tegels, daarna aan elkaar. Toen pas verder met de volgende 4 tegels.
Een kleiner project, zoals een knuffel ernaast.

Klein project ernaast

Soms wil je ook gewoon wat sneller resultaat, je ziet wel dat je deken groeit, die andere projecten lonken ook. Of je hebt iets gezien in een boek, pinterest/social media, voorbeelden genoeg!

Een kleiner project voor de afwisseling hebben de meeste haaksters en breisters ernaast. Bijvoorbeeld als je weer een baan van de deken hebt afgemaakt, dat je dan je 2e (of 3e of 4e ;)) weer even pakt. Dan ben je daarna weer gemotiveerd om verder te gaan met je nieuwe stuk van de deken!

Hoeveelheid losse draadjes…

Bij een deken in verschillende kleuren heb je vaak ook te maken met aan/afhechten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dat aan het einde van je project te doen. Uit ervaring weet ik dat je daar echt niet vrolijk van wordt! Het verdwijnt in de kast, zonde van je werk!

Hecht daarom aan met een nieuwe kleur, waarbij je het af te hechten draadje een paar steken mee-haakt. Na die paar steken zit het goed vast, en kun je de stukjes afknippen. Je hebt dan geen losse draadjes meer die nog weggewerkt moeten worden!

Haak je losse draadjes een klein stukje mee, knip ze dan af.

Kortom:

  • Verdeel je werk in banen/tegels, iedere keer een stukje dat afkomt werkt motiverend.
  • Voor de afwisseling een klein project ernaast.
  • Werk de losse draadjes meteen weg, scheelt een hoop werk achteraf.

Een groot project in de vorm van een deken is echt wel de moeite waard. Zeker om er dan op frisse dagen lekker onder te kunnen kruipen!

Zin om aan de slag te gaan? Misschien zijn deze dekens wat voor jou: Haakplein CAL 2022 Crossroads, Haakpakket Beatrix Blanket MAL Scheepjes, Haakpakket Wafelsteek deken Cosy Extra Fine

Leave a Reply