gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

De herfst is begonnen, je merkt het aan alles. Kortere dagen, de blaadjes aan de bomen krijgen die mooie herfstgloed en af en toe zit er al een frisse dag tussen. Als kleuterjuf vond ik het een fantastisch seizoen, aan de slag met wat de natuur ons laat zien. Nu geniet ik van al die mooie garens waar je een heerlijk vest of warme sjaal van kunt maken. Vandaag neem ik je mee in een voorbeeld van de Cloud tweed!

Cloud Tweed

Dit garen is een zusje van Cloud, de gekleurde merino-bollen van Langyarns. Cloud tweed heeft een spikkel-effect, tijdens het maken van het garen is er een extraatje toegevoegd wat zorgt voor de tweed. Het garen is net zo zacht en heeft ook verschillende kleuren in een bol. Kortom, geen ingewikkeld patroon nodig om toch een spectaculair project neer te zetten! Ik zag er al snel een sjaal in, terwijl de zomer nog in volle gang was, stond de sjaal al op de haaknaald ;). Daarom neem ik je graag mee in het eenvoudige patroon voor deze warme sjaal. Zodat je straks met de echt frisse dagen warm de deur uitgaat.

Sjaal

Hier volgt de beschrijving van het patroon, ook geschikt voor beginners. Voor deze sjaal heb je 2 bollen Cloud Tweed en haaknaald 7mm nodig.

Klaar voor? Dan gaan we aan de slag!

 1. Maak een ketting van 37 lossen, terug op de ketting, haak je vanaf de 3e losse vanaf je haaknaald in iedere steek een stokje. In totaal 35 stokjes.
 2. Start met 2 lossen, deze telt niet als stokje, stokje in de 1e steek, *losse, 1 steek overslaan, stokje in de volgende*. Herhaal tussen * * tot je aan het einde van de toer bent.
 3. Start met 2 lossen, deze telt niet als stokje, stokje in de 1e steek, *stokje om de losse, stokje in het stokje*. Herhaal tussen * * tot je aan het einde van de toer bent.

Toer 2 en 3 herhaal je totdat de 2e bol voor 4/5 gehaakt is.

We haken nu een klein randje:

 • In de hoek 3 vasten,
 • langs de zijkant om ieder stokje 2 vasten,
 • 3 vasten in de hoek,
 • langs de bovenkant 1 vaste in iedere steek,
 • 3 vasten in de hoek,
 • langs de zijkant om ieder stokje 2 vasten,
 • in de hoek 3 vasten,
 • langs de bovenkant 1 vaste in de iedere steek, hecht af werk alle draadjes weg.

Geniet van de warmte van de sjaal! Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw versie, deel je het via de socials? Vind ik leuk! Gebruik de #cloudtweedsjaal of tag @wolli_haken_en_meer

Leave a Reply