gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

De granny square, niet meer weg te denken uit haakland! Je kunt er heel veel variaties op maken, maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

In deze blog lees je er van alles over, met een sneakpeak naar het nieuwste patroon van Wolli.

Ontstaan

Wie al langer haakt weet dat de granny square al heel lang mee gaat. We gaan dan ook wat verder terug in de tijd, het schijnt dat dit vierkantje al vanaf de hippietijd (rond 1897) voor het eerst gezien is. Het is ontstaan om restjes garen op te maken. Kleine projectjes met vrolijk effect!

Veel moeders en grootmoeders gebruikte dit vierkantje omdat het zo makkelijk weg haakt. Tijdens het haken kun je de steken goed voelen. Ideaal als er iemand tegen je praat ;). Zo konden ze nog steeds veel restjes opmaken en ontstond er tegelijkertijd een warme deken als sprei of bij de kachel. Tegenwoordig verwerken veel mensen nog steeds hun restjes in die vierkantjes, al zijn er wel heel veel variaties gemaakt op de originele granny square!

Variaties

Het originele vierkantje bestaat uit groepjes van 3 stokjes, die je elke ronde uitbreidt met extra groepjes. Altijd 2 groepjes in de hoeken, afhankelijk van de grootte komen er tussen die ‘hoek-groepjes’ steeds extra groepjes tussen. Je kunt ervoor kiezen om iedere toer een ander kleurtje te geven (restjes opmaken;)). Of het hele vierkantje in 1 kleur.

Rond of driehoek

Natuurlijk zijn er veel meer variaties, je kunt bijvoorbeeld rond beginnen met een bloem. Deze maak je in latere toeren vierkant. Zo kun je in je project verschillende technieken uitproberen. Als je uiteindelijk weer uitkomt op dezelfde grootte.

Je kunt ook driehoeken maken, je granny square krijgt dan geen 4 kanten, maar logischerwijs 3. Je krijgt dan weer een heel ander effect. In deze vl

aggetjes uit de vrolijke vlaggenlijn heb ik bijvoorbeeld een driehoek verwerkt. Je hebt dan wel het effect van de granny square, dan in de vorm van een vlaggetje!

Vanuit het midden

Een granny square (of variatie erop) maak je meestal vanuit het midden naar buiten toe. Je kunt dan iedere ronde bepalen wat je volgende kleur of techniek wordt.

Uiteraard hoef je niet in het midden te beginnen, je kunt ook aan de onderkant beginnen. Je krijgt dan niet het originele granny square effect. Wel heel leuk om te combineren met andere granny’s!

Uitproberen, mixen en matchen!

Deze periode, de wintermaanden én de maand van de liefde, vraagt wel om een beetje warmte en liefde. Een beetje warmte van een fijne deken, een beetje liefde omdat het als vanzelf ontstaat uit je eigen handen.

Ik combineerde de oeroude granny square met een lief hartje. Mix daar wat donkere warme of lichte warme tinten doorheen en je hebt de ‘warmte en liefde deken’. In het patroon staat een uitgebreide (foto) beschrijving van alle technieken die gebruikt zijn. De losse vierkanten, het aan elkaar haken én de lieve rand.

Zin om aan de slag te gaan? Je kunt kiezen voor ‘donkere warmte’ en ‘lichte warmte’. Met dit pakket haak je een deken van ongeveer 1.20m breed en 1.50 lang, een fijne om onder te kunnen kruipen!

Leave a Reply