gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Social media staat vol met mooie patronen, soms gratis, soms betaald. Veel kun je vinden in het Nederlands, al zijn ze er uiteraard ook in andere talen. Dat hoeft geen belemmering te zijn, mits je weet welke haaktermen gebruikt worden.

Zeker op het platform als Pinterest kom ik nogal vaak patronen in het Engels, Amerikaans of Duits tegen. In eerste instantie haakte ik die dan niet, de taal was een belemmering. Inmiddels weet ik dat de technieken niet anders zijn dan bij ons. Kwestie van vertalen dus! Hieronder deel ik je een overzicht van de meest voorkomende haaktermen en de vertaling. Zodat ook jij met al die leuke patronen aan de slag kunt!

Daarnaast komen we tijdens de haaklessen ook regelmatig patronen tegen met tekeningen. De tekentjes/symbooltjes kun je ook lezen, de vertaling ervan zet ik onderaan dit bericht.

Vertaling haaktermen

Bij de vertaling van je haakpatroon kun je onderstaand schema gebruiken. Let er bij een Engels patroon op of de ontwerp(st)er ook echt Engels is, of Amerikaans. De talen klinken wel hetzelfde, de termen zijn dat niet helemaal!

Nederlands AfkortingEngels
Lossech. Chainstitch
Halve vastesl. st. ch. Slip stich single crochet
VastedcDouble crochet
Half stokjehtrHalf treble
StokjetrTreble
Dubbel stokjedtrDouble Treble
Engelse haaktermen en de vertaling

NederlandsAfkortingAmerikaans
LossechChainstitch
Halve vastesl. st.Slipstitch
VastescSingle Crochet
Half stokjehdcHalf Double Crochet
StokjedcDouble Crochet
Dubbel stokjetrcTriple Crochet
Amerikaanse termen en de vertaling

NederlandsAfkortingDuits
SteekMMasche
ToerReihe
LosseLMLuftmasche
Halve vasteKMKettmasche
VasteFMFeste Masche
Half stokjeHSTBHalbes Stabchen
StokjeSTBStabchen
Dubbel stokje DSTBDoppelstabchen
Duitse termen en de vertaling

Patroon tekening

Naast dat je een patroon kunt hebben uit een andere taal, heb je vast en zeker ook patronen gezien met tekentjes. Ook die hebben een vertaling. Hieronder het schema, je herkent de tekens waarschijnlijk wel uit de patronen. In een ander blog leg ik uit hoe je deze patronen kunt lezen.

Leave a Reply