gtag('config', 'UA-143498884-1'); Skip to main content

Je hebt om je heen verschillende mensen heerlijk zien handwerken. Iets anders dan je beeldscherm, simpelweg iets creëren met je eigen handen. Dat lijkt je wel wat, maar hoe? Dat kan toch alleen oma? Nee, zeker niet! Haken is hartstikke hip en dat kun jij ook!

Een nieuwe vaardigheid leren?

Leren haken werkt eigenlijk hetzelfde als leren lezen en schrijven, je leert een vaardigheid. Wanneer je dit steeds vaker doet wordt het steeds makkelijker én je kunt er eindeloos mee variëren. Denk maar eens aan je allereerste leesboek, vast niet dezelfde als die je nu leest! Hoe schreef je jouw naam in de kleuterklas? Waarschijnlijk is je handschrift wel een beetje veranderd! Haken werkt ongeveer op dezelfde manier, je begint bij de basis (de eerste steken) en deze varieer je steeds met elkaar waardoor er een sjaal, een vlaggetje of knuffel ontstaat.

Dat voelt eerst onwennig, misschien zelfs onhandig met vasthouden. Waar houd ik mijn draad vast, hoe ligt de haaknaald in mijn hand? Wanneer je het vaker herhaalt voelt het net als bij lezen en schrijven steeds een beetje beter. Voor je het weet (ja dat kan in heel korte tijd!) haak je jouw eerste project!

Wat heb ik nodig?

Basismaterialen

In de basis heb je 3 dingen nodig: een bolletje wol, een haaknaald en een schaar. Zelf zou ik beginnen met een bolletje katoen van bijvoorbeeld Durable (coral) of Scheepjes (catona). Dit is garen dat niet zo gauw splijt, steken zijn goed zichtbaar en vriendelijk voor je portemonnee.

Natuurlijk kun je er nog allerlei extra accessoires aan toevoegen, dat zou ik pas later doen. Omdat je dan gaat ontdekken wat je zelf fijn vindt. Je kunt dan denken aan steekmarkeerders, toerenteller, boeken etc.

De een vindt dat wel prettig, de ander heeft voldoende aan de basis.

Welk materiaal kun ik beter niet doen?

Verschillende bekende ketens verkopen haakpakketten voor een paar euro. Een schattige sleutelhanger van een peer of ananas, misschien wel een knuffel-flamingo? Mijn ervaring? Doe het niet, het ligt snel in de hoek van de kamer…

Waarom? De meeste pakketten zijn gevuld met garen van mindere kwaliteit. Dit garen splijt veel sneller, waardoor je veel sneller verkeerd in je werk steekt. Daarnaast kun je de steken niet zo goed zien, omdat het garen meestal wat pluiziger is. Wat mij nog meer op viel: de patronen die erbij zitten zijn over het algemeen vrij summier beschreven. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, weet je nog niet hoe een figuurtje zijn vorm krijgt. Iets meer uitleg is dan wel fijn!

Om te beginnen is het in mijn ogen dan ook fijner om te starten met materiaal van een betere kwaliteit, zodat je een goede start hebt van misschien wel een nieuwe hobby!

Waar begin ik?

Ok, je weet nu welke materialen er nodig zijn, en dan? Uiteraard kun je op youtube talloze filmpjes vinden ‘haken voor beginners’. Je kunt de steken oefenen, dan heb je een lapje….

Toen ik zelf begon met haken wilde ik ook graag meteen iets maken, alleen steken oefenen vond ik maar saai. Enne, dat gordijntje wat oma maakte… Nee dat vond ik helemáál niet bij mij passen!

Zo begon ik zelf met een vlaggetje (helaas heb ik die niet meer…)! Iedere keer een rondje of recht lapje met een nieuwe steek. Later haakte ik ze aan elkaar, en ontstond er een vlaggenlijn! Geen saai lapje, wel iets vrolijks om ook te kunnen gebruiken!

Mag ik het ook bij jou leren?!

In eerste instantie gaf ik steeds een basisworkshop haken. Waarbij je inderdaad met behulp van een lapje alle basissteken leerde. Deze basisworkshop geef ik niet meer, de meeste cursisten wilde meteen iets maken!

Deze workshop heb ik daarom veranderd in de haaklessen/haakcafé. Iedere week (of af en toe) kun je aanschuiven voor koffie/thee/lekkers en verder werken aan je project. Ik help je verder waar je zelf vastgelopen bent. Natuurlijk leer je ook van elkaar en is het iedere keer een gezellige boel! Hier vind je alle informatie: haaklessen

Liever thuis vanaf je eigen bank? Ja! Dat kan ook! Inmiddels heb ik een online cursus ontwikkelt, je leert haken vanaf je eigen bank. Nee, niet met dat lapje uit de basisworkshop, wél met de vlaggenlijn. Daarin zitten de basis materialen, basissteken en stap voor stap video’s.

Leave a Reply